Mikołaja Kopernika 8, Chełm
aleja Armii Krajowej 17, Chełm
Lubelska 72A, Chełm
Lwowska 2, Chełm
Plac Doktora Edwarda Łuczkowskiego 17, Chełm
Lwowska 79 a, Chełm
Burger to nic innego jak kanapka z kotletem. Brzmi banalnie? Zatem już podpowiadamy gdzie tkwi sekret dobrego burgera. Najważniejszy jest dobrze wysmażony, ale i soczysty kotlet z mięsa wołowego. Porcja mięsa mielonego, uformowana w kształcie placka jest umieszczona między dwoma częściami przeciętej bułki. Niektórzy twierdzą, ze właśnie ta bułka jest najważniejsza, i to ona stanowi o sukcesie burgera.
Naszym zdaniem bułka nie jest najważniejsza, ale równie ważna. Warto wspomnieć, że historycznie, zamiast bułki kotlet był serwowany pomiędzy dwoma kawałkami chleba tostowego. Jednak największy fast food na świecie zamienił tościaka na bułkę, która dziś jest standardem przy burgerze. Zatem jaka ma być ta bułka? Przede wszystkim smaczna, tak by nie przysłoniła smaku mięsa oraz pozostałych dodatków. Najlepiej lekko grilowana i nie nadmuchana. Najlepsze burgerownie sięgają po bułki pszenne. Za najsmaczniejsze są uznawane bułki lekko maślane. Taka buła charakteryzuje się delikatnie słodkawym smakiem i doskonale komponuje się z wołowiną oraz pozostałymi dodatkami. Oczywiście burgerownie pamiętają o klientach z alergiami, dlatego często w ofercie można spotkać pieczywo wolne od glutenu.
Najbardziej popularne dodatki do burgera to przede wszystkim plaster sera, trochę sałaty i pomidor. Ale co poza tymi klasycznymi składnikami możemy znaleźć w burgerze? Przede wszystkim warzywa. Nie tylko wspomniany pomidor, ale również ogórek, zarówno świeży jak i kiszony. Doskonałym dodatkiem jest również burak, który doda odrobinę słodkiego posmaku lub dojrzałe avocado. Jeśli chodzi o warzywa to doskonałym przykładem są burgery wegeteriańskie, które są urozmaicone grillowanym kawałkiem bakłażana lub czerwonej papryczki. Dla tych, którzy uważają, że warzywa są dość banalnym dodatkiem są lokale, gdzie oferują burgery z owocami. W menu można znaleźć burger z kawałkiem ananasa. Kanapka z karmelizowaną gruszką wspaniale podkreśla smak wołowiny i nadaje jej lekko słodkawy smak.
Doskonałe sosy. Tutaj też jest duże pole do popisu dla szefa kuchni. Poza klasycznym ketchupem czy majonezem, kucharze komponują swoje własne, niepowtarzalne smaki. Klienci równie chętnie zamawiają burgery z guacamole lub węgierski ajwar z papryki. Za sos możemy uznać nawet hummus lub chutney z mango.
Przy tak szerokiej gamie możliwości nie tylko warto, a nawet należy eksperymentować. Stawka jest wysoka, bo aż swój ulubiony burger. Nawet, gdy w menu, żadna z propozycji nie przypada nam do gustu, warto zapytać czy jest możliwość skomponowania własnego burgera. Lokale również chętnie modyfikują stałe przepisy by idealnie wpasować się w gusta klientów.